lacrossepoland

Forum of lacrosse community in poland
Teraz jest N gru 27, 2009 6:20 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Trad] Snatch and grab pocket
PostNapisane: Pt kwi 24, 2009 10:57 am 
ma konkret nawijke

Ten pocket jest idealny dla tych, którzy skąpią na skórzane paski, bo wystarczą dwa, a nawet, jak zobaczycie, można sobie poradzić całkiem bez nich.

Całkiem niechcący natrafiłem na pocket w którym zamiast skórzanych pasków użyto plecionych linek polipropylenowych, a że mam 100m fi2, która niestety okazała się za cienka na sidewall(w ogóle nie polecam plastikowych linek do wiązań) to leży bezużytecznie. Niewiele myśląc(często mi się to zdarza), zdecydowałem się wykorzystać pomysł. Najpierw jednak musiałem odpinczować główkę, w której piłka utykała w gardle. Ta operacja zakończyła się umiarkowanym sukcesem, bo nadal piłka utyka, ale mam nadzieję, że gruby ball-stop temu zaradzi. a zatem.

1. Plecienie prowadnic
nic prostszego, ucinamy trzy sznurki polipropylenowe fi2, długości około 70cm, wiążemy na końcu każdego podwójny supeł(po prostu robiąc węzeł okrążamy linkę dwa razy a nie jeden jak w zwykłym supełku) i przekładamy trzy liny na raz przez top-hole(węzłami na zewnątrz główki). Pleciemy splot płaski, czyli to co nasze dziewczyny sobie robią jak robią warkocz(zewnętrzna linka do środka, na przemian z prawej i lewej strony). Jak już jest wystarczająco długi, wsadzamy w bottom-hole ale od zewnątrz główki. z plecionymi prowadnicami nawet wygodniej jest mieć tylko dwie, bo można wejść z powrotem przez pusty bottom-hole i zawiązać supełek. skórzane trochę inaczej się blokuje. W ten oto sposób otrzymałem lekko koślawe warkoczyki ;)

2. Środkiem
Środkiem puszczamy standardowy splocik Pita, czyli kręcimy linkę 4-5 razy pomiędzy poziomami. Problematyczny może okazać się sam początek, gdzie trzeba o coś zaczepić tą linkę środkową. Ja po prostu przenizałem ją przez środki splotów prowadnic.

3. Boki
Bardzo fajne są. zaczynamy od ostatniego pustego oczka sidewallu(które musimy zostawić puste wiążąc sidewall oczywiście). Następnie robimy oczko i sztykiem przywiązujemy linkę do sidewall. Robimy dystans owijając linkę oczka trzy razy i powtarzamy aż do top-hole na którym robimy sam sztyk(są różne wersje sztyków oczywiście, tu najlepiej pasuje "cow hitch"). Potem standardowym zygzakiem lecimy w dół, łącząc środek z naszymi zdystansowanymi oczkami.

4. Szutery/struny (jak zwał tak zwał) - wedle własnego uznania i preferencji.

5. Ocena wstępna - dużo amortyzacji, trochę szarpiąca kołyska i w moim wypadku na razie straszny whip, ale to jest do wyregulowania. Zrobiłem mid pocket bo taki lubię :)

6. Zdjęcia:
http://s183.photobucket.com/albums/x194 ... %20Pocket/

Oryginalny tutorial ze zdjęciami znajdziecie tu: http://www.lacrosseforums.com/showthread.php?t=22085

Zgłoś ten post

Tytuł: Re: [Trad] Snatch and grab pocket
PostNapisane: Pt lis 20, 2009 3:27 pm 
przydupas trenejro

Obrazek

bez wałka nie ma kołaczy

Zgłoś ten post

PostNapisane: So lis 21, 2009 5:41 pm 
ma konkret nawijke

Wujek Maker mistrz ciętej riposty? ;)

Zgłoś ten post

PostNapisane: Śr lis 25, 2009 10:43 pm 
niemowa

A środek i boki jaką linką się to wiaże ? Może być nylon albo polipropylen ? Chyba sobie walne cos takiego na kijku :)

Pozdro.

Zgłoś ten post

PostNapisane: Cz lis 26, 2009 2:55 pm 
ma konkret nawijke

lepiej nylon, jest standardem w lacrosse. polecam crosslace ode mnie, jest gładki i generalnie przeznaczony właśnie do wiązania tradycyjnego.

Zgłoś ten post

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]